Fri fragt ved køb over 499 kr | Gaver når du shopper | dag-til-dag levering

Vi retter spotlyset mod superingrediensen C-vitamin

Hvordan virker C-vitamin og hvordan kan det hjælpe din krop? Vi retter spotlyset mod superingrediensen C-vitamin og gør dig klogere på alle dens veldokumenterede fordele for hud, krop og immunsystem.

Hvad er C-vitamin og hvordan hjælper det din krop?

C-vitamin er et vigtigt næringsstof i hele kroppen og er involveret i alt fra immunforsvaret til kroppens stressreaktion. Det findes i fødevarer, herunder citrusfrugter, solbær, broccoli og kartofler. Det er kendt for at beskytte cellerne og holde dem sunde, vedligeholde knogler og blodkar og hjælpe med sårheling. C-vitamin er en kraftig antioxidant, der beskytter kroppen mod skader fra frie radikaler og hjælper med at støtte kollagenproduktion*. Det findes i høje niveauer i hudens epidermis og har lysnende og anti-aging fordele. Kroppen kan ikke lagre C-vitamin, så det skal tages regelmæssigt for at opretholde niveauet.

C-vitamin sprænger skalaen , hvis man ser på antallet af omtaler og skriverier om ingrediensen. Takket være dens roller i alt fra immunitet til lysning af pigment – er det et af de bedst kendte vitaminer, der findes, og det understøtter mange vitale funktioner i kroppen. Mens skrækhistorier om sømænd med skørbug kan have overbevist dig om at spise appelsiner som barn, stammer C-vitaminets nuværende popularitet fra dets fordele for huden. Specifikt dens fordele til at give glød og klar udstråling. Hos Advanced Nutrition Programme™ ved vi, at disse overskriftskabende egenskaber kun er begyndelsen af ​​C-vitaminets lange CV. C-vitamin spiller en vigtig rolle i hudens sundhed langt ud over at give glød og er et helt næringsstof til daglig sundhed for huden. Her tager vi et dybt dyk ned i videnskaben bag vitaminet og gennemgår præcist hvorfor og hvordan C-vitamin er gavnligt for huden – fra antioxiderende kræfter til dens teint oplysende potentiale.

Hvad er C-vitamin?

Det findes i fødevarer lige fra appelsiner og citroner til rosenkål og kartofler: C-vitamin er en af ​​de vigtigste næringsstoffer i kroppen og er integreret i utallige biologiske processer. I huden er C-vitamin kendt for sine lysnende, opklarende og beskyttende egenskaber. C-vitamin har et potent ry, og det er nogle gange udråbt som et velvære vidundermiddel: idet det hævdes at hjælpe på alt fra hjertesygdomme til tab af hukommelse. De færreste af disse storslåede påstande er bevist, og at øge dit C-vitaminniveau vil ikke gøre dig overmenneskelig.

Det er dog vigtigt at sikre, at kroppen har tilstrækkelige mængder af C-vitamin, da det er en komponent i aktiviteter lige fra stressreaktion til kardiovaskulær funktion. En alvorlig C-vitaminmangel – eller skørbug – kan karakteriseres ved så forskellige symptomer som træthed, overdreven blå mærker eller ledsmerter. Der er også nye beviser, der forbinder C-vitamin med alt fra kollagenproduktion til kognitiv funktion, og vores forståelse af dens vitale rolle i kroppen udvikler sig hele tiden.

Hvorfor er C-vitamin godt for huden?

Ud over generelle sundhedsmæssige fordele har C-vitamin specifikke roller i at holde huden sund. Takket være dens lysnende og anti-aging egenskaber, er det blevet en enormt populær ingrediens i moderne hudpleje. C-vitamin findes i hudens intercellulære matrix (stoffet, der udfylder hullerne mellem cellerne) hvor det spiller adskillige roller i at opretholde hudens sundhed. Normal hud indeholder høje niveauer af C-vitamin i epidermis (det øverste lag af huden), men forsyningerne udtømmes hurtigt af faktorer, herunder UV-eksponering, forurening og stress. C-vitamin er involveret i processer lige fra kollagendannelse til UV-beskyttelse. Hvis huden ikke har nok C-vitamin, kan disse funktioner blive påvirket.

Den ultimative antioxidant?

I bund og grund beskytter antioxidanter huden mod skadelige livsstils- og miljøfaktorer som f.eks forurening, UV-skader, stress og rygning.

C-vitamin er en potent antioxidant. Mange af C-vitaminets egenskaber stammer fra dets antioxidantstatus: UV-beskyttelse, sårheling og anti-aging er alle forbundet med denne funktion. Antioxidanter beskytter huden mod stoffer kendt som frie radikaler: disse er meget reaktive molekyler, som kan skade huden ved at forårsage oxidation og produceres af vores livsstil og miljø. Tænk på rustende metal, eller hvordan et skåret æble bliver brunt: det er oxidation i aktion. Som navnet antyder, forhindrer antioxidanter oxidation i at ske. De beskytter celler mod skader fra frie radikaler, hvilket har været forbundet med en lang række sundhedsproblemer: fra hudens ældning til forskellige sygdomme.

Fornyelse af glød og udstråling

C-vitamin er blevet et synonym for glød, og det er en fast bestanddel i rutinen for dem med ujævn hudtone eller trist hud. Den lysnende og opklarende effekt er relateret til, hvordan C-vitamin interagerer med vores hudceller, og dets rolle i pigmenteringsprocessen. Melanin er pigmentet i vores hud og hår og er ansvarlig for vores naturlig hudfarve og hårfarve. Melanocytter som produceres af hudceller, menes at være delvist ansvarlig for at beskytte huden mod UV-skader, da den produceres, når vores hud udsættes for sollys. En naturlig solbrun farve eller en sommereksplosion af fregner er begge tegn på, at huden reagerer for at beskytte sig selv mod skadelige UV-stråler.

Hvis melanocytter bliver beskadiget (oftest ved overdreven UV-eksponering), kan de producere overskydende melanin. Dette fører til pigmentering og tristhed. C-vitamin kan hjælpe med at minimere overdreven pigmentering ved at fungere som noget, der kaldes en "tyrosinasehæmmer". Tyrosinase er et enzym, der er nødvendigt for at producere melanin: C-vitamin forhindrer det i at virke, hvilket regulerer produktionen af pigment. Forskning har vist, at kosttilskud med C-vitamin har en væsentlig indflydelse på hudtonen og pigmentering. En undersøgelse fra 2016 viste signifikante forbedringer af hudtonen, hudens glød og klarhed for deltagere, der tog en fermenteret papaya kosttilskud i 90 dage.

Kollagens hemmelige støtte

Fine linjer og rynker er klassiske ældningstegn, og en af årsagerne kan være faldende niveauer af kollagen i huden eller beskadigelse af kollagenstrukturen. Kollagen virker som et stillads i huden ved at understøtte dens struktur, så når niveauerne falder eller elementer bliver beskadiget, bemærker vi påvirkningerne i hudens tekstur og elasticitet. Som så mange andre stoffer i huden (såsom hyaluronsyre og ceramider) aftager kollagenproduktionen efterhånden som vi bliver ældre, og det begynder at aftage allerede i slutningen af ​​20'erne. C-vitamin er en ingrediens, der kan støtte og vedligeholde hudens produktion af normalt kollagen, der hjælper med at vedligeholde hudens elasticitet og struktur. C-vitamin er en medspiller i dannelsen af ​​kollagen, hvilket betyder, at det skal være til stede i kroppen for at processen med kollagenproduktion kan ske. En undersøgelse fra 2015 fandt at C-vitamin var "meget effektivt til at forynge huden" primært takket være dets kollagensyntese egenskaber.

Et kraftcenter for immunitet?

Ud over dets hudpleje-fordele, tales der ofte om C-vitaminets immunsystem understøttende fordele. Dets ry er sådan, at da pandemien først ramte i marts 2020, steg salget af C-vitamintilskud med 110%. Ud over de alment kendte råd om, at spise masser af appelsiner for at afværge en forkølelse, er der omfattende forskning, der vidner om fordelene ved C-vitamin for immunsystemet. Forskere har fundet adskillige måder hvorpå C-vitamin kan bruges af immunsystemet. Disse omfatter: antioxidant beskyttelse, der understøtter epitelbarrierefunktionen (som beskytter mod fysisk skade og infektion), dræber uønskede mikrober, mindsker vævsskader og endda øget differentiering og spredning af T-celler og B-celler - de celler, som kroppen producerer for at hjælpe med at bekæmpe infektioner og sygdomme. Nyere forskning er også begyndt at undersøge, hvilken rolle C-vitamin spiller i reguleringen af inflammation. Flere undersøgelser har vist, at personer, der oplever inflammatoriske hudsygdomme ofte har meget lavere niveauer af C-vitamin i kroppen. I et forsøg med patienter med atopisk dermatitis (eksem), viste C-vitamin-niveauerne sig at være mindre end halvdelen af ​​normen, og jo lavere niveauet af C-vitamin er i kroppen, jo sværere eksem. Forskere fortsætter med at undersøge den nøjagtige karakter af sammenhængen, men C-vitamin er helt klart et imponerende multi-tasking molekyle.

Spis mig

Spis mig

Der findes forskellige former for C-vitamin, som indeholder ascorbinsyre, natriumascorbylfosfat eller ascorbylpalmitat. Når det kommer til hud, er påføring af hudpleje gavnlig, og kosttilskud med C-vitamin kan også give betydelige resultater for huden. Talrige undersøgelser har vist ændringer i huden takket være tilskud med C-vitamin. Kollagenproduktion, antioxidantbeskyttelse, heling, mindre pigmentering, og mere fugtet hud er alle blevet demonstreret i forskellige videnskabelige undersøgelser af C-vitamin tilskud.

Ud over disse hudpleje-fordele kan C-vitamin være et af de vigtigste næringsstoffer at supplere med, idet det er afgørende for så mange processer i kroppen. Huden er det sidste sted i kroppen, der får glæde af det C-vitamin vi indtager, da vitale organer og processer prioriteres før huden. For at huden kan opnå fordelene ved C-vitamin er det vigtigt at sikre, at der er optimale niveauer i hele kroppen, og at tage et dagligt tilskud med C-vitamin er en nyttig måde at gøre det på dette.

Relaterede artikler