Fri fragt ved køb over 499 kr | Gaver når du shopper | dag-til-dag levering

Sund sommerhud - sådan undgår du solskader

Du kender godt de vigtigste soltips - solcreme, solhat og dækkende tøj ... hold dig ude af solen midt på dagen, hvor solen er hårdest ved huden. Men ved du også at vi kan udnytte alle de gode beskyttende ingredienser fra helt almindelige grøntsager?

Der findes ingen erstatning for solbeskyttelse. Men visse næringsstoffer og vitaminer giver en imponerende støtte til en sund sommerhud.

Uanset om du ligger på stranden eller gemmer dig i skyggen, bør solbeskyttelse være en essentiel del af din hudpleje året rundt. Det er især vigtigt at holde din hud godt beskyttet med solfaktor, solhat og dækkende tøj, når solens stråler er særligt kraftige.

Hvad er UV-stråler, og hvordan skader de huden?

Når vi beskytter huden mod solen, beskytter vi imod de ultraviolette (UV) stråler i sollyset.

Der er tre slags UV-stråler: UVA, UVB og UVC og de har hver en forskellig påvirkning på huden.

  • UVA-stråler har en kumulativ, ældningspåvirkning og trænger dybt ind i huden. De er til stede hele året rundt og trænger både gennem skyer og glas.
  • UVB-stråler er de "brændende" solstråler og de opstår i varm sommersol. I Danmark er de stærkest fra maj til september.
  • UVC-stråler filtreres næsten helt væk af ozonlaget, og de fleste mennesker vil aldrig blive eksponeret for disse stråler. De kan forårsage alvorlige problemer såsom kræft.

  
UV-stråler kan øge antallet af frie radikaler i huden, såvel som at de kan beskadige hudceller direkte ved at ændre, hvordan de fungerer, og forhindre dem i at arbejde på en normal, sund måde. Karakteristiske tegn på vedvarende solskader kan omfatte rynker og slaphed fra kollagen- og elastinskader, tynd, tør, ru eller læderhud, edderkoppeårer og hyper- eller hypopigmentering. Ekstreme solskader og overeksponering kan øge sandsynligheden for at udvikle hudkræft. Cancer Research UK anslår, at 9 ud af 10 tilfælde af melanom hudkræft kunne forebygges ved at forblive sikker i solen og undgå solarium.

C-vitamin og fytonæringsstoffer

Hudskader fra UV sker delvist på grund af molekyler kaldet frie radikaler. Disse skabes, når fotoner (små partikler) i sollys rammer atomer i vores hudceller og skaber ustabile frie radikaler, der kan forårsage skade på hudceller og celle-DNA via oxidativt stress. Antioxidanter findes naturligt i kroppen og i hele naturen.

C-vitamin er muligvis det mest kendte for sine lysnende fordele. Andre antioxidanter har også beskyttende fordele, og mange af disse, for eksempel lutein (findes i grønkål og spinat) og zeaxanthin (findes i majs og paprika) stammer fra planter – disse er kendt som phytonæringsstoffer. "Phytonæringsstoffer er særligt gavnlige, da de planter, de er afledt af, bruger deres antioxidantegenskaber til at beskytte sig selv mod UV-stråling," forklarer Lorraine Perretta, Head of Nutrition hos Advanced Nutrition Programme™. “Lycopen i tomater beskytter plantens frugt. Det findes for det meste i tomatens skind og forhindrer "solskoldning" i at beskadige frugten." "Phytonæringsstoffer er særligt interessante, da planter har særlige egenskaber til at beskytte sig selv mod naturlige skader, såsom mod UV-stråling." En undersøgelse har antydet, at høje niveauer af lycopen i huden også kan understøtte hudens struktur, hvilket reducerer ruhed, tørhed og rynker. Hvem vidste, at den ydmyge tomat kunne være sådan en superstjerne?

A-vitamin

A-vitamin

Findes i sød kartoffel, æg, butternut squash og spinat. Vi kalder ofte A-vitamin for "hudvitaminet" takket være de utallige roller, som det spiller for at opretholde en normal, sund hud**. Når vi bruger for meget tid i solen, kan det forstyrre hudens normale funktion – Vitaminet spiller en rolle i cellefornyelse, hudforyngelse for at understøtte sund hud samt understøtte immunitet og generel sundhed^.

Omega fedtsyrer

Lorraine Perretta forklarer, at "omega fedtsyrer kan hjælpe på hudens fugtniveau, struktur, tekstur og genopretning efter en vis miljøeksponering".

En cocktail til sommerhuden

Ligesom vores foretrukne sommerdrinks er omfattende solbeskyttelse en god cocktail af faktorer som hudpleje, kosttilskud og adfærd. Solcreme er vigtig, men der er andre ting, du kan gøre for at hjælpe huden med at forblive på sit sundeste niveau. Sørg for at din kost og kosttilskud er rige på antioxidanter, herunder A-, C-, E-vitamin og selen for at understøtte hudens sundhed* samt phytonæringsstoffer som beta-caroten, lutein, lycopen og zeaxanthin. Udover at anvende bredspektret solcreme (som beskytter mod UVA og UVB), + solhat og dækkende tøj, når du er ude i solen. Solbeskyttelse handler om meget mere end blot at forhindre dig i at blive forbrændt og har langsigtet betydning for at beskytte din huds sundhed og generelle velbefindende. Ved at integrere hudpleje, kosttilskud og sund adfærd kan du hjælpe med at understøtte en sund sommerhud på solrige dage.

 
*C-vitamin bidrager til at beskytte cellerne mod oxidativt stress.

**A-vitamin bidrager til vedligeholdelsen af ​​normal hud.

^ A-vitamin bidrager til immunsystemets normale funktion.

Relaterede artikler