Hudskader fra UV sker delvist på grund af molekyler kaldet frie radikaler. Disse skabes, når fotoner (små partikler) i sollys rammer atomer i vores hudceller og skaber ustabile frie radikaler, der kan forårsage skade på hudceller og celle-DNA via oxidativt stress. Antioxidanter findes naturligt i kroppen og i hele naturen.
C-vitamin er muligvis det mest kendte for sine lysnende fordele. Andre antioxidanter har også beskyttende fordele, og mange af disse, for eksempel lutein (findes i grønkål og spinat) og zeaxanthin (findes i majs og paprika) stammer fra planter – disse er kendt som phytonæringsstoffer. "Phytonæringsstoffer er særligt gavnlige, da de planter, de er afledt af, bruger deres antioxidantegenskaber til at beskytte sig selv mod UV-stråling," forklarer Lorraine Perretta, Head of Nutrition hos Advanced Nutrition Programme™. “Lycopen i tomater beskytter plantens frugt. Det findes for det meste i tomatens skind og forhindrer "solskoldning" i at beskadige frugten." "Phytonæringsstoffer er særligt interessante, da planter har særlige egenskaber til at beskytte sig selv mod naturlige skader, såsom mod UV-stråling." En undersøgelse har antydet, at høje niveauer af lycopen i huden også kan understøtte hudens struktur, hvilket reducerer ruhed, tørhed og rynker. Hvem vidste, at den ydmyge tomat kunne være sådan en superstjerne?