Fri fragt ved køb over 499 kr | Gaver når du shopper | dag-til-dag levering

Hvad er perimenopause og ændrer din hud sig under den?

Perimenopause markerer tiden før din overgangsalder, hvor dine æggestokke gradvist holder op med at virke. Dette er en naturlig proces, men kan forårsage fysiske symptomer, herunder hudforandringer og hedeture.

Perimenopause opstår, før du officielt rammer overgangsalderen og er præget af et fald i østrogen, som er det vigtigste kvindelige hormon, der produceres af æggestokkene. Dine østrogenniveauer kan gå op og ned mere sporadisk, end de gør i en typisk 28-dages cyklus, hvilket kan forårsage uregelmæssige menstruationer og andre symptomer.

I de sidste stadier af perimenopausen producerer din krop mindre og mindre østrogen, men det er stadig muligt at blive gravid. Perimenopause kan vare et par måneder eller så længe som op til fire år. Du kan også opleve ændringer i din hud i løbet af denne tid. Lad os dykke ned i nogle af de symptomer, du kan opleve i denne tid med forandring.

Hvad er nogle af symptomerne på perimenopause?

Tør mund og tørre øjne
Da østrogen falder, reducerer dette fugt i slimhinderne, hvorfor mange kvinder, der oplever en tør mund, også kan opleve tørre øjne[1].

Hedeture
Under præmenopausen begynder æggestokkene at arbejde mindre effektivt, og produktionen af ​​hormoner som østrogen og progesteron falder over tid, hvilket kan forårsage hedeture[1].

Ringen for ørerne
En mulig sammenhæng mellem tinnitus og overgangsalderen er hormonelle ændringer. I overgangsalderen falder niveauet af østrogen og progesteron[1].

Tandproblemer
Huller i tænderne kan øges i overgangsalderen. En tør mund kan betyde, at bakterier bliver hængende, og dette er en direkte effekt af tab af østrogen[1].

Nattesved
Hormonændringer relateret til reproduktive hormoner, såsom østrogen og progesteron, kan forårsage ubehagelige ændringer i din kropstemperatur, der får dig til at føle dig for varm. Din krop kan reagere med en hedeture for at køle ned, eller du kan svede meget (nattesved)[1].

Hvordan ændrer min hud sig under overgangsalderen?

Tør hud
Lavere niveau af østrogen kan påvirke hudens evne til at tilbageholde ceramider, hyaluronsyre og talg. Det betyder ofte, at huden kan føles tørrere, skællet og mindre fugtet [2]. 

Tynd hud
Vidste du, at du mister 30% af kollagen i de første fem år af overgangsalderen [3]? Lavere kollagenniveauer får huden til at blive tyndere, fastere og gør linjer og rynker mere synlige. 

Problemhud
Problemhud bliver mere almindelig i overgangsalderen på grund af det skiftende forhold mellem hormoner. Derudover kan ændringer i hudens PH og niveauet af fedtstof produceret af huden bidrage til pigmentpletter og uperfektheder.

Kilder:

1. Premenopause, Perimenopause, and Menopause. Healthline.
2. Understanding how your skin changes during menopause. Healthline.
3. Estrogens and ageing skin. National Library of Medicine. April 2013.

Relaterede artikler