Fri fragt ved køb over 499 kr | Gave når du shopper | dag-til-dag levering

Hvad er en af de værste syndere, der ælder din hud?

Lad os se det i øjnene - vi er alle skyldige i at nyde en sukkerholdig snack af og til, men her er nogle nyheder, der kan få dig til at tænke dig om en ekstra gang inden du henter en chokoladebar næste gang. Sukker er en af ​​de værste syndere til at ælde din hud. Dette skyldes en proces kaldet glycation. Selvom der er mange andre faktorer, herunder livsstil, stress og miljø, kan den negative påvirkning sukker kan have på din hud nogle gange blive glemt. Her forklarer vores eksperter processen med glycation og afslører nogle af de negative virkninger sukker kan have på din hud.

Hvad er glucation?

Glykering er en reaktion, der opstår i kroppen, hvor sukkermolekyler, såsom glucose eller fruktose, binder sig til proteinmolekyler for at danne en ny, anderledes formet forbindelse. Disse nye stoffer er kendt som advanced glycation end products (AGEs) og er ansvarlige for mange af de negative virkninger af glycation[1].

Kollagen, elastin og hudstruktur

Glycations indvirkning på huden er flerfoldig, og processen bidrager til adskillige ældningstegn på huden. Det ændrer strukturelle elementer i huden, herunder skader på kollagen og elastin. Dr. Gaby Prinsloo, medicinsk direktør, forklarer, hvorfor disse stoffer er afgørende for en sund, ungdommelig hud.

"Kollagen og elastin er to strukturelle proteiner i matrixen af ​​dermis. Der findes flere forskellige typer af kollagener, og de skaber struktur for bindevævsnetværket. Kollagen skaber et fibrøst netværk af forbindelser mellem forskellige celler, hvilket giver huden dens struktur og stillads."

Glykering ændrer formen af ​​kollagenmolekyler for effektivt at skabe et nyt stof. Da disse molekyler akkumuleres over tid, bliver hudens struktur forstyrret, og kollagen og elastin bliver stift[2].

"Kollagen og elastin giver struktur, styrke og elasticitet," forklarer Dr. Gaby. "Derfor, mister vores hud modstandskraft, når de er beskadiget, og vi bemærker rynker og slap hud".

Nedsat barrierefunktion

En sund hudbarriere er afgørende for at opretholde fugtbalancen i huden og regulere de stoffer, der kan passere ind i kroppen. Påvirkningen af ​​glycation på epidermis bidrager til nedsat barrierefunktion, hvilket fører til følsom, irriteret eller tør hud. Derudover er huden ikke i stand til at reparere sig selv så hurtigt fra enhver skade[3].

Oxidativ stress

Oxidativ stress bidrager til og fremskynder en lang række af hudens ældningstegn, herunder bidrager det til fine linjer og rynker.

Samtidig accelererer oxidativ stress glykeringshastigheden ved at fremskynde den tidlige del af glykeringsreaktionen. Når der forekommer mere glykering, akkumuleres modificerede kollagen- og elastinmolekyler hurtigere, hvilket fremskynder det strukturelle fald i huden[4].

Øget oxidativ stress er også tæt korreleret til en stigning i inflammation, som kan føre til, at huden ældes og det kan forværre hudproblemer såsom acne og udbrud.

Hvordan du tackler glycation

Livsstil og kost spiller en afgørende rolle for at hjælpe med at opveje virkningerne af glykering. Jo flere sukkermolekyler der er i kroppen, jo mere sandsynligt er der, at der opstår glycation. Det første skridt til at forbedre denne proces er at skære ned på mængden af ​​sukker i din kost. Overskydende mængder af sukker kan påvirke vores energiniveauer, vægtstyring og forårsage oppustethed og humørsvingninger.

NHS anbefaler, at voksne ikke bør indtage mere end 30 g "tilføjet sukker" om dagen[5]. Se efter sukkerindholdet på etiketten. Undgå fødevarer, der indeholder store mængder sukker såsom:

  • Chokolade
  • Kager og wienerbrød 
  • Slik
  • Drinks med brus

Den gode nyhed er, at der er forskellige ingredienser, der kan indarbejdes i din daglige kosttilskudsrutine for at hjælpe med at støtte kollagendannelsen.

Kollagen-co-faktorer

Virkningen af ​​glycation på hudens kollagen betyder, at støtte til dette område af huden er nøglen til en sundt udseende hud. Kollagen-co-faktorer kan hjælpe med at opbygge modstandsdygtigt kollagen inklusive C-vitamin, zink, fytonæringsstoffer og MSM, de bør alle være en prioritet, når man ønsker at støtte sin kollagenproduktion* og opnå et ungdommeligt udseende hud.

Det er tydeligt, at overskydende sukker kan have en negativ indvirkning på din hud, herunder beskadige kollagen, elastin og struktur, forstyrre din hudbarriere og gøre fine linjer og rynker mere synlige. For at opnå en generel fordel for huden bør du reducere dit sukkerindtag og ikke have mere end 30 g tilføjet sukker om dagen. Samt at inkorporere kollagen-co-faktorer, herunder C-vitamin, zink, fytonæringsstoffer og MSM, i din daglige kosttilskudsrutine for elastisk kollagen* og en overordnet ungdommelig teint.

*C-vitamin bidrager til den normale funktion af kollagenproduktionen

Kilder:

  1. The role of glycation in the pathogenesis of aging and its prevention through herbal products and physical exercise. National Library of Medicine. Chan-Sik Kim, Sok Park and Junghyun Kim. September 2017.
  2. The effects of the Maillard reaction on the physical properties and cell interactions of collagen. National Library of Medicine. Avery, N C, and A J Bailey. September 2006.
  3. The Effects of Advanced Glycation End Products (AGEs) on Dermal Wound Healing and Scar Formation: A Systematic Review. National Library of Medicine. Van Putte, Lennert. January. 2016.
  4. Acceleration of protein glycation by oxidative stress and comparative role of antioxidant and protein glycation inhibitor. National Library of Medicine.Bavkar. Lennert Van Putte, Sofie De Schrijver, Peter Moortgat. December 2016.
  5. Food Fact Sheet. The Association of UK Dietitians. NHS.

Relaterede artikler