Fri fragt ved køb over 499 kr | Gaver når du shopper | dag-til-dag levering

Fokus på: præbiotika, probiotika og postbiotika

Er du forvirret over begreberne? Her får du den korte forklaring og gode tips til hvordan du udnytter alle fordelene ved pro- præ- og postbiotika.

Med den nye forskning i det menneskelige mikrobiom og tarmflora-hud-forbindelsen har der udviklet sig et sprog i verden af "​​hudvenlige" bakterier, som let kan føre til forvirring. Der er tre kategorier af "positive" biotika, som du måske har hørt om: præbiotika, probiotika og postbiotika. Disse udtryk er noget, vi alle bør forstå, især hvis du kigger på måder at tage vare på din tarmsundhed. Så hvad er de præcist, hvad er forskellen mellem præbiotika, probiotika og postbiotika, og hvor kan vi finde dem? Vores team af forskere definerer hver enkelt, identificerer fordelene og anbefaler de bedste kilder til øget tarmsundhed og strålende hud.

Probiotika - "Arbejderne"

Probiotika er levende gavnlige bakterier, der er kendt for at understøtte tarmsundheden, og deres fordele er blevet fremhævet af forskere i de seneste år. Forskellige probiotika har vist sig at løse forskellige sundheds- og hudproblemer, så det er vigtigt at vælge de rigtige typer. Den vigtigste fordel ved probiotika er deres evne til at håndtere fordøjelsessymptomer, herunder oppustethed, forstoppelse og diarré.² Stigende forskning viser også, at probiotika kan hjælpe med hudproblemer, herunder eksem, tør, aldrende hud og skader fra UV-stråler. Specifikke probiotika har vist sig at øge hudens produktion af ceramider, der hjælper de bakterier, der holder akne på afstand ³. Nogle fremragende kilder til probiotika er fermenterede fødevarer, som er fulde af smag og kan tilføjes til en række forskellige retter.

Probiotiske fødevarer:

• Kimchi
• Sauerkraut
• Tempeh
• Miso
• Yoghurt med levende kulturer

Præbiotika - "Brændstoffet"

Præbiotika er næringsstoffer, der fordøjes af tarmens mikrobiom. De omtales som mad eller brændstof til probiotika og består af ufordøjelige fibre, der fremmer væksten af ​​et sundt tarmmiljø. Vi som mennesker kan ikke fordøje fibrene, men vores tarmmikrobiom kan. Disse typer fibre giver sunde næringsstoffer til tarmmikrobiomet for at hjælpe med at understøtte fordøjelsen og immunfunktionen. Desuden har der været stigende forskning i, at præbiotika kan understøtte specifikke hudproblemer såsom rosacea og acne, som er karakteriseret ved en svækket hudbarriere.¹

Den gode nyhed er, at fødevarekilder til præbiotika nemt kan tilføjes til din ugentlige kost. Vores team af forskere anbefaler at tilføje følgende fiberrige fødevarer og krydderier:

Præbiotiske fødevarer:

• Bælgplanter
• Bønner
• Ærter
• Asparges
• Bananer
• Bær
• Hvidløg
• Løg
• Ingefær
• Fennikel

Postbiotika – "Produkterne"

Postbiotika er bioaktive forbindelser fremstillet af probiotika. Vores gavnlige bakterier fordøjer vegetabilske fibre og producerer næringsstoffer som K-vitamin og B-vitaminer. Forskning viser, at postbiotika kan understøtte immunitet og fordøjelse, mindske inflammation og gavne hudens sundhed ⁴.

Så en analogi ville være, at bierne er probiotika, der arbejder i bikuben. Pollen er som et præbiotikum, som bierne bruger til at lave honning på, hvilket er som et postbiotikum.

Så hvad har vi lært? Beviser viser, at præbiotika, probiotika og postbiotika alle kommer med en række fordele lige fra forbedret fordøjelse og immunitet til at understøtte almindelige hudproblemer, herunder rosacea, acne, ældning og tør hud. Så for at udnytte nogle af disse fordele, anbefaler vi, at du indtager fødevarer med et højt fiberindhold såsom bælgfrugter, bønner, ærter, asparges, bær, hvidløg og løg. Samt fermenterede fødevarer som kimchi, sauerkraut, tempeh og miso for tarmsundhed og strålende hud.

Kilder:
¹ Prebiotics: Definition, types, sources, mechanisms and clinical applications. National Library of Medicine. .D, Davari, M,Negahdaripour, I Karimzadeh, M Seifan, M Mohkam, S Masoumi, A Berenjian, YGhasemi. March 2019.

² Probiotics for the Prevention of Antibiotic-Associated Diarrhea in Outpatients—A Systematic Review and Meta analysis. National Library of Medicine. C Butler. October 2017.

³ Functional role of probitoics and prebiotics on skin health and disease. Multidisciplinary Digital Publishing Institute. V Lolou, M Panayiotidis. May 2019.

⁴ Postbiotics – A step beyond pre-and probiotics. National Library of Medicine. J Zolkiewicz, A Marzec, M Ruszcynski, W Feleszko, July 2020.

Relaterede artikler