Fri fragt ved køb over 499 kr | Gaver når du shopper | dag-til-dag levering

Acne: Alt du bør vide

Før du begynder at tænke på behandling af acne, bør vi forstå, hvorfor det opstår. Lær mere om acne her ...

Lad os være ærlige, ingen bryder sig om acne, men det er en af ​​de mest almindelige hudproblemer gennem puberteten og kan også blive hængende længere i voksenlivet, ofte i tider med hormonforandringer f.eks. overgangsalderen. Det rammer 80% af mennesker i alderen 11-30 år¹, hvilket kan føre til lavt selvværd og dårligt selvtillid. Acne opstår, når dine hårsække bliver blokeret med talg og døde hudceller, hvilket forårsager hvide lukkede hudorme, hudorme og bumser². De kan vise sig i ansigtet, på brystet, ryggen og kan være røde og hævede på huden, hvilket forårsager ubehag, betændelse og en grov tekstur. Før du begynder at tænke på behandling af acne, bør vi forstå, hvorfor det opstår. Vores forskerteam fremhæver nogle af de faktorer, der kan bidrage til acne og forklare dem, vi ikke kan kontrollere, og dem, vi kan.

Hvad kan påvirke acne?

Ændringer i puberteten

Hver teenager gennemgår forskellige forandringer i puberteten, men ikke alle er ens. En af de ændringer involverer, at oliekirtlerne i huden øges i størrelse, hvilket skaber mere talg og fører til blokering porer ³. Denne olie kan fodre bakterier, hvilket er når pletter kan begynde at dukke op.

Hyperkeratose

Hyperkeratose er en hudlidelse, der opstår, når en persons hud bliver tykkere end normalt i specifikke områder. Keratin er et protein, der findes i huden, og nogle gange kan kroppen producere ekstra keratin på grund af betændelse, dette kan skyldes en beskyttende respons på tryk, eller den kan være arveligt⁴. Denne type hud gør det svært for talg at trænge igennem, og når din hud producerer meget talg, gør det dette til et ideelt miljø for bakterier at vokse i, hvilket nogle gange kan føre til udbrud.

Stress

Stress kan påvirke dig på mange måder, men forskning viser, at det kan have en negativ indvirkning på din huds sundhed. Det kan trigge dit immunsystem, hvilket fører til betændelse i huden og forårsager overskydende talgproduktion⁵. Det kan også stimulere nervesystemet, hvilket kan udløse kløende hud. Dette kan forværre acne, hvis du begynder at pille i dine bumser, hvilket forårsager rødme, hævelse og mulig infektion⁴.

 

Kost og livsstil

For meget sukker i din kost skader din hud

Nogle af de faktorer, vi har berørt, er ting uden for vores kontrol. Der er dog elementer, som vi kan kontrollere, såsom den mad, vi indtager. Undersøgelser har bekræftet, at diæter med højt sukkerindhold herunder slik, chokolade og sodavand kan kædes sammen med acne. Dette skyldes øget sukkerindtag kan føre til stigning i blodsukkeret og producere store mængder insulin, hvilket fører til en stigning i talg⁶. Vi ved alle, at en god søvnkvalitet er vigtig for det generelle velvære. Det er imidlertid bevist, at personer, der opnår de anbefalede 7-9 timers søvn om natten, er oplever bedre gendannelse af hudbarrieren. Når hudbarrieren er kompromitteret, vil hudens forsvarssystem mod ydre stimuli svækkes, hvilket kan føre til hudsygdomme, herunder acne⁶. Miljøfaktorer kan evt. også have indflydelse på huden. Hvis vi tænker over det, er huden det organ, der udsættes direkte for vores miljø. Det er også muligt, at fugt på forskellige årstider kan påvirke vores hud og sværhedsgraden af acne⁶.

Makeup

Pas på poretilstoppende makeup-ingredienser

Når du forsøger at lindre akne, kan det være en naturlig reaktion at skrubbe dit ansigt. Dog kan alt for meget skrubning af din hud også irritere din hud, hvilket får acne til at blusse op⁷. Det er vigtigt at læse etiketterne på de hudpleje- og makeup-produkter, du bruger. Sørg for, at de produkter, du bruger, er oliefrie, ikke-komedogene og ikke tilstopper dine porer⁸. For at hjælpe med at håndtere problemhud er det altid nyttigt først at forstå nogle af de faktorer, der kan påvirke acne. Dette vil hjælpe dig med at bestemme nogle af de livsstilsvaner du kan inkorporere for at løse nogle af bekymringerne og støtte din rejse i mod en sundere hud.

Kilder

1. Dermatological problems of the puberty. National Library of Medicine. June 2020.
2. Acne. Mayo Clinic. August 2020.
3. Who gets acne and causes. American Academy of Dermatology Association
4. What you should know about hyperkeratosis. Medical News. August 2017.
5. 5 factors that could be contributing to your acne. Dermatology Center of North West Houston.
6. A Review of Advancement on Influencing Factors of Acne: An Emphasis on Environment Characteristics. National Library of Medicine. September 2020.
7. 10 skincare habits that can worsen acne. American Academy of Dermatology Association.
8. Adult acne. American Academy of Dermatology Association.

Relaterede artikler