Fri fragt ved køb over 499 kr | Gave når du shopper | dag-til-dag levering

Gør A-vitamin min hud fotosensitiv? Og hvordan fungere peptider?

Er du forvirret omkring effekten af A-vitamin? og om den gør din hud fotosensitiv? Og er du i tvivl om hvordan peptider fungerer? Her får du svar på de mest almindelige spørgsmål om A-vitamin og peptider.

Gør A-vitamin min hud fotosensitiv?

Nej, ikke alt A -vitamin gør din hud fotosensitiv, det afhænger af hvilken type A-vitamin du anvender. Den lagrede form for A-vitamin, retinolpalmitat, kan faktisk have fotobeskyttende egenskaber.

A-vitamin er fotosensitiv over for dagslys, hvilket betyder, at det nedbryder hurtigt, når vi udsættes for sollys. Hver gang vi får direkte sollys, denatureres A-vitaminet ikke kun i vores hud, men også i blodet. Påvirkningen af UV-lys sker meget hurtigt og mindsker niveauet af A-vitamin betydeligt (i form af retinolpalmitat) i huden.

Dr. Gaby forklarer, at retinolpalmitat er en "kromofor", hvilket betyder, at det absorberer lysfotoner, før de trænger dybere ind i huden. Hun forklarer, at niveauet for beskyttende retinolpalmitat varierer fra person til person, afhængigt af mængden af A-vitamin, der allerede er til stede i huden.

Hvis en klient har lave niveauer af A-vitamin, vil det A-vitamin, der indtages eller påføres via hudpleje hurtigt blive omdannet til den aktive formel (retinsyre) for at kunne udføre sine funktioner i hud. Det er kun, når der leveres tilstrækkeligt A-vitamin til huden, at resterende A-vitamin lagres som retinolpalmitat – hvor det giver sin fotobeskyttende effekt.

- Dr. Gaby Prinsloo, medical director.


Andre former for A-vitamin: retinol, retinaldehyd og retinsyre giver ikke denne fotobeskyttende virkning og gør faktisk huden lysfølsom. Derfor anvendes blandt andet retinolpalmitat med god grund i hudpleje i stedet for andre former. Uanset hvilken type og mængde A-vitamin du bruger i din daglige rutine, er det vigtigt at brug daglig solbeskyttelse til at beskytte huden mod UV-strålerne.

Hvad er peptider, og hvad gør de?

"Peptider er 'mini'-proteiner," forklarer Clare Muir, instruktør. "Et peptid er en lillebitte byggesten til en større protein og er sammensat af mindre byggesten, kaldet aminosyrer. De er en kompleks og spændende gruppe af ingredienser og findes i mange hudplejeprodukter.

"Dr. Des Fernandes, grundlægger af Environ, forklarer rollen som peptider har i hudens sundhed. “Peptider virker ved at sende beskeder fra celle til celle, for eksempel fra keratinocytten til fibroblasten for at lave mere kollagen,” siger han.

Peptider kan stimulere produktionen af kollagen, elastin og hyaluronsyre. De kan også understøtte en tykkere mere spændstig hud. Synergien mellem A- og C-vitamin og de rigtige peptider, er nok det mest kraftfuldt foryngende rutine du kan anvende, når det kombineres med et dagligt indtag af antioxidanter.

Relaterede artikler